Professionele behandeling van schimmelnagels.

Wat is een ingegroeide teennagel?

Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) ontstaat wanneer de nagel in de huid van de nagelwand groeit. Dit komt het vaakst voor bij de grote teennagel, maar de nagels van de kleinere tenen kunnen ook ingroeien. Een ingegroeide nagel komt veel voor bij jongeren, maar ook volwassenen kunnen hiermee te maken krijgen.

 

Oorzaken

De oorzaken van een ingegroeide nagel zijn niet altijd even duidelijk. De nagel groeit makkelijk in wanneer de nagel krom groeit (hyperconvex), waardoor het uiteinde van de nagel gemakkelijk in de huid kan drukken. Tevens draagt slecht passend schoeisel bij aan het ingroeien van nagels. De schoen drukt dan tegen de huid van de nagelwand, waardoor de nagel in de huid gedrukt wordt. Wanneer de nagel afgebroken is en daardoor een afwijkende vorm heeft, vergroot dit de kans op ingroeien. Ook het te kort knippen van de nagel kan leiden tot een ingegroeide teennagel, met name wanneer de hoekjes van de nagel te rond of te kort worden geknipt. Daarnaast vergroot veel zweten en peuteren aan de hoekjes van de nagel de kans op ingroeien.

 

Symptomen

De nagelwand van de grote teen is dik en rood op de zijde waar de nagel is ingegroeid. Soms kan er ook sprake zijn van een ontstekingsreactie. Er is een scherpe stekende pijn aanwezig die toeneemt wanneer dichte schoenen gedragen worden of soms zelfs al wanneer een sok of deken tegen de nagelwand drukt.

Behandeling

Met een kleine chirurgische ingreep onder verdoving wordt het probleem opgelost. Deze ingreep past ons Nagel Xpert-team toe bij mensen met een ingegroeide nagel waarbij andere behandelingen, zoals een nagelbeugel, geen baat hebben gehad. Hierbij kunt u denken aan de volgende mensen:

  • Mensen waarbij de klacht vaak terugkeert;
  • Mensen waarbij de nagel zodanig ontstoken is dat deze niet gecorrigeerd kan worden;
  • Mensen waarbij de nagel een dusdanige ronde vorm heeft, dat er pijnklachten aan de zijkanten van de nagel ontstaan.

Deze operatieve ingreep heeft als doel om de nagelvorm definitief smaller te maken. Onder plaatselijke verdoving wordt een reepje van de nagel tot en met de nagelwortel verwijderd. In de ontstane holte wordt een vloeistof aangebracht om eventuele achtergebleven nagelcellen te doden. In de literatuur [1] komt deze ingreep als de meest succesvolle operatieve ingreep naar voren. De behandeling duurt ongeveer een uur en geeft een blijvend resultaat. Na de ingreep wordt een drukverband aangelegd en heeft de teen twee dagen rust nodig. Daarna kan de voet weer rustig worden belast. Het volledige herstel duurt enkele weken.

In principe kan de ingreep gedaan worden bij iedereen die gezond is. Bij een onderliggend medisch probleem kan in overleg met de arts een behandelplan geadviseerd worden.

Nieuwsgierig hoe de behandeling precies verloopt? Bekijk hier de stapsgewijze uitleg met een korte video.

[1] Eekhof, J., Van Wijk, B., Knuistingh Neven, A., & van der Wouden, J. (2012). Interventions for ingrowing toenails (Review). John Wiley & Sons, Ltd: The Cochrane Collaboration.